Politistasjonen

Vålerenggata 24 –  politistasjonen

1. januar 1878 ble Vaalerengen vakt opprettet. Dette var også datoen da Vålerenga ble en del av byen. Byens politimester Michelet ønsket et desentralisert politi i de nye bydelene.

Det var overrettssakfører Salomonsen som eide eiendommen i nr. 24 fram til 1898. I 1904 ble imidlertid politivaktene for Kampen og Vålerenga samlet her.

En del konstabler hadde leiligheter i de to trehusene mot gata. Førstebetjenten bodde alltid der. I bakgården sto en stor bygning i utmurt bindingsverk. Den rommet både arresten, stall til to hester, høyloft og utedo. Denne fikk stå til 1966.

I 1909 fikk Vaalerengen vakt status som stasjon. Noen husker kanskje også politikonstabel Lie, som var en kjent og godt likt mann på Vålerenga både før og etter andre verdenskrig. Politikonstablene hadde flotte messingkulene på hjelmene sine! Barna brukte å rope: «det lukter messing, det lukter messing!!» og de løp for livet for å gjemme seg. Stasjonen ble nedlagt i 1955, og virksomheten flyttet til Grønland politistasjon. I 1997 disponerte Ungbo husene.

0494vhl

Bakre rekke, fra venstre: Thorleif Lie, Ola Sagen (faren til Knut), Ole Solli, ukjent, Ole Oppheim, ? Natvik, ukjent, ukjent Foran: ukjent, ? Haugen (bodde på politistasjonen) Fullmektigen (juristen) fra Grønnland politistasjon, Petter Råholt, ukjent Fotograf: Ukjent. Bildet er tatt rundt 1920.

Kjenner du noen av de ukjente på bildet? Legg igjen en kommentar!

 

4 kommentarer til “Politistasjonen

 1. Roy Hansen

  En av dem kan være bror til Torleif Lie, Arne Lie (Arnesen). Har hørt i arbeidet sammen som politi på Vålerenga. Arne sluttet og begynte som vognmann på Vålerenga.

  Svar
 2. Even Haugseth Innleggsforfatter

  Hei Roy!
  Har slekta noen bilder av han, så kanskje det går an å finne ut om han er med på bildet?

  Svar
 3. Jon-Martin Christiansen

  Petter Råholt er min morfar.
  Min farfar var en av sønnene til
  baker Nils Christiansen som hadde bakeri i Strømsveien.

  Svar
  1. Even Haugseth Innleggsforfatter

   Hei! Hyggelig at du kikker på nettsiden vår. Bodde Petter Råholt også på Vålerenga? Er du i slekt med Leif Kåre du, da? Vi har kopiert mengder av bilder av han i sin tid. Med vennlig hilsen Even Haugseth

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *