Rudolf Nilsen

Østkantens, byens og arbeiderklassens dikter kom til verden  den 28. februar 1901 – på et trangt lite rom foreldre leide i fjerde etasje i en gård i Orkenøgaden 6 på Vålerenga.

Rudolf ble døpt 5.5. 1901 i Vålerengen menighet.  (nr 62)

Det var bare gått 3 og en halv måned etter bryllupet mellom Karoline (født Andersen) og jernbanearbeider Karl -Oskar Nilsen – til tross for at de møtte hverandre i Frelsesarmeen og skulle ha visst bedre!

Faren var alkoholiker og familien flyttet stadig rundt i de østlige bydeler – et par år på Vålerenga, det samme på Grünerløkka og Tøyen. Det ble en urolig og turbulent barndom for Rudolf. Foreldrene ble skilt det året hans 10 år yngre søster ble født – og søsknene bodde en tid hos sin besteforeldrene. Moren giftet seg igjen, og da flyttet Rudolf til sin tante og onkel. Rudolf Nilsen – også kalt «Rulle», et navn som han også brukte i artikler og under sine dikt – skrev dikt om tingene slik de var. Om fattigdom, undertrykkelse, drømmen om en bedre verden – men også om de små daglige gleder, om kjærlighet og om byen som han elsket.

Rudolf Nilsen giftet seg 22 år gammel med Ella Hval – som senere ble en berømt skuespillerinne. Hun underholdt familien med kontorarbeid, mens «Rulle» fikk skrive sine dikt. Han reiste mye i Europa og Sovjet, men døde i 1929 av tuberkulose – bare 28 år gammel, på vei hjem fra Spania.

Mange av Rudolf Nilsens dikt er godt kjent og enkelte er satt melodi til som f.eks. Gartnerløkka, Gategutt og Revolusjonens røst. Andre er ofte benyttet i opplesninger, så som Nr. 13 (Heimdalsgata 26), Tilbake til livet (ombord i en husbåt ved ælva) og Kalsen (i kveld er Kalsen full igjen).

Han hadde en stor produksjon av både store og små dikterverk, samt var en aktiv som skribent i flere aviser.

Orknøgata 6 er bygd i 1896 – en 4 etasjes gård i pusset teglmur.

Gården hadde bare 1-roms leiligheter pluss butikk. Bryggerhus i kjeller og tørkerom på loftet. Det var vanlige utedoer – det var kun i nr. 8 det bla innlagt «moderne» dumpedoer (klaskedoer) i de andre gårdene måtte man gå i gården

1 kommentar til “Rudolf Nilsen

  1. Lars Olle Engaas

    Ella Hval var også født i Orkenøygata, men i nummer 4. Hun var tre år yngre enn Rulle, og de kjente hverandre ikke fra Vålerenga, men traff hverandre mange år seinere.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *