Sleiper’n og Boss

-av Bjørn Arild Gjerdalen

Roy Jansen, eller Sleiper’n som han blir kalt, er en ekte Vålerenggutt. Han vokste opp i fjerde etasje i Islandsgata 12, rett over gangen for Kyter’n. Faren hans ble kalt for Boss og spilte fotball sammen med Tippen o Tuben på Vålerenga i riktig gamle dager. Det kom mye kultur fra den gården. Elef Kyvåg, som ble kalt for Skrika fra Islandsgata, var kjent fra norsk revyverden på 40- og 50-tallet. Han spilte både fotball og bandy i VIF, og var formann i klubben i 9 år. Pianisten Kjell Bækkelund var som barn også en hyppig gjest hos sin bestemor, og det hendte at han satt og spilte på sag nede i bakgården.

sleipern2010 med raster

Foto: Ukjent

Sommeren 1962 var Sleiper’n på trening sammen med 10 andre 12-åringer på Valle. På dette bildet sitter han som nr 8 fra venstre, og treneren Jan Johansen Koch gir gode råd til småguttlaget til VIF. Treninga til Roy ga etter hvert gode resultater Han ble dobbelt norgesmester båe i fotball for junior og ishockey senior da han i 1968 ble tatt ut både i ishockey og på juniorlandslaget i fotball. Sleiper’n måtte gjøre et valg mellom fotball og ishockey, om han ville eller ikke. Valget falt på hockey, og kanskje var det ikke så rart. hn var nemlig en ishockeyartist helt utenom det vanlige – med kølleteknikk, kroppsfinter og et overblikk som bare «Shampo» har oppvist maken til i Norge. Sleiper’n debuterte på A-laget til Vålerenga allerede som 16-åring, og ga seg ikke før i 1984 etter 18 sesonger der.

Den kjente presten, skribenten og foredragsholderen Per Arne Dahl flyttet til Vålerenga på 50-tallet. Han forteller i foredraget «Med Sleiper’n som kompis og Rektor Skranes som forbilde. – Glimt fra Vålerenga: Jeg var nyinnflyttet til Vålerenga. «Sleiper’n sa til meg at jeg godt kunne få være kompis med han, men da måtte jeg kunne banne skikkelig først!»

Roy skjønte fort at det ikke var banning på skikkelig vålerengelsk prestesønnen fra Gjøvik-traktene var best til. Sleiper’n lo godt da han fikk høre denne historien, for den hadde han glemt!

Fra boken Kyter’n – stemmen fra Vålerenga:

Gratulerer, Rolf Jansen! (Arbeiderbladet 3. desember 1975)

Jeg vil på denne måten benytte anledningen til å gratulere Rolf Jansen – «Boss» – når han nå på torsdag 4. desember fyller 70 år.

De av oss som er litt eldre, kan sikkert ennå huske Rolf Jansens store bragder – både som skiløper og fotballspiller. Og at han ellers også – rent menneskelig sett – var en meget avholdt og fin idrettsgutt har vi håndgripelige beviser på!

For Rolf Jansen har nemlig vært æresmedlem i sin forening – «Nydalens skiklubb» – helt fra 1937, han. Altså i snart 40 år!

Men tror du kanskje at det er nok med det? Å nei da, han har rasket med seg «Akers fotballkrets» – som det den gang het – høyeste utmerkelse – gullnåla – også.

Så «Boss» fortjener faktisk litt ros i dag, han! Men da jeg ellers vet at han ikke liker feite ord og vendinger, vil jeg avslutte mens jeg ennå har begge beina på bakken. Og det vil jeg gjøre med følgende filosofiske ord:

70 år er ingen alder
for en man, hvis sinn er ungt.
Gammel er du først den dagen
når ditt sinn blir trett og tungt.
Men det tror jeg aldri hender,
selv om det blir høst og vår
Ellers håer slekt og venner
at du minst blir 100 år!

-KYTERN