En sommer i Østerdalsgata 4-6

Wiggo Nilson forteller om sin barndom i Østerdals-gata 4-6

Når vi var barn her i gården var det gøy den første uka av sommerferien, for da var alle dem vi lekte med hjemme. Men, så begynte noen å reise på ferie til tanter, onkler og besteforeldre, eller på feriekoloni.

Feriekoloni ja. Det var et sted hvor mammaene og pappaene søkte om å få sende oss barn på for at vi ikke skulle gå hjemme hele sommeren. Og de fleste her i gården, av oss gutter og jenter, ble sendt dit. Vi ble aldri sendt på likt, og vi kom til forskjellige steder, så derfor ble det tynt med lekekamerater hjemme i gården. Ja, også måtte du leke med noen du ikke likte, og det var pyton!

Men, jeg husker en sommer jeg var aleine med to jenter; Annelise og Thelma. Normalt ikke akseptert av gutta i gata, men det ble jo ensomt så jeg måtte nøye meg med deres selskap. Annelise og Thelma hadde i tillegg til å være jenter, noen dokker de lekte med. Så hvis jeg skulle leke med dem måtte jeg leke med dokker!

Til å begynne med fikk jeg nærme meg dem meget forsiktig, med et seriehefte som het Cowboy. Jeg satt og stirra ned i bladet og Annelise og Thelma lekte med dokkene på den andre siden av bordet. Da kom fru Halvorsen bort og ga oss 30 øre så kunne kjøpe oss en 10-øres saftis hver. Det syntes hun vi fortjente for vi lekte så pent sammen, sa hun. Jeg spratt opp fra benken og sa; – Jeg leker ikke med dem, men leser Cowboy. – Ja, ja sa Halvorsen, – gå og kjøp is dere så skal jeg se etter dokkene og han cowboyen så lenge.

Fristelsen til en 10-øres bringebær saftis på pinne var for stor, så jeg ropte; – Annelise og Thelma, vent på meg! Så løp jeg etter ut porten og inn til Ingebretsa som drev Tobakk og godteributikk. Siden satt vi sammen og sugde saftis, og når vi var ferdige, var jeg med på å kle på dokkene. (samtidig fikk jeg tørket av meg etter isen.)

Ja, det ble koselige dager med Annelise og Thelma. Vi lekte med dokker, og jeg var pappa. Vi kastet ball på vegg og hoppet tau. De lovte med kors på halsen at de ikke skulle si noe til gutta om det.

….Jenter kan du aldri stole på. De sladra når jeg dro på feriekoloni, og de andre gutta kom hjem…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *