Velkommen til medlemsmøte med bokkafé 19. november

19. NOVEMBER kl. 19:00 i Vålerenga kirkes menighetssal

Medlemsmøte med bokkafé 

vKveldens gjest er Per Olav Reinton. Han er statsviter, forfatter, journalist og leder av Gamlebyen historielag. Nå har han skrevet boka Dronning Eufemias by. Oslo før 1625 som er gitt ut på Svein Sandnes Bokforlag.

Bildschirmfoto 2019-11-04 um 10.56.43Bildschirmfoto 2019-11-04 um 10.56.56

«Dronning Eufemias by» er fortellingen om bosettinga innerst i Viken fra de første bosettingene på sletta ved Alnas utløp, som ble kalt «Gudenes enger» eller «Oslo». Store endringer har skjedd med dette området. Da Eufemia kom fra Rügen-øya i Nord-Tyskland for å gifte seg med hertug Håkon Magnussen i 1299, lå det som nå er Dronning Eufemias gate fortsatt under vann, og Bygdøy var virkelig ei øy.

Forsida på boka viser Karl Fredrik Kellers tegning av kongsgården i gamle Oslo slik middelalderhistorikere i dag, ut fra arkeologiske utgravinger mener at den kunne ha sett ut. Denne borgen, som skulle bli hjemmet til dronning Eufemia til hun døde i 1312, hadde vært residens for konger og dronninger siden 950. Fra 1314 regnes Oslo offisielt som Norges hovedstad.

Per Olav Reinton skriver at Oslo ble beriket av sin kontakt med Østen, Bysants og Middelhavet siden Harald Hardrådes, Sigurd Jorsalfars og kong Sverres dager. Med Sverreætten følger det som kalles storhetstiden i norsk historie. Den når etter Reintons syn toppen med Eufemia og Håkon V, og seinere dronning Margrete som styrte tre riker på størrelse med Russland.

 

Etter ønske fra medlemmene tar vi kaffe og vaffelsalget først, så kan vi kose oss med det mens vi hører på kveldens gjest. Til slutt blir det boksalg og signering av bøker. En glimrende julepresang for bare kr. 198.-. Han tar kontanter og VIPPS. Trenger du parkering utenfor Vålerenga kirke, kom inn og få gratis parkeringsbevis som du kan sette i frontruta.