Forfatterarkiv: Reiner Schaufler

Husk Fotoutstillingen 15.-16. oktober 2022

Utstillingen vises i Vålerenga kirkes menighetssal.

LØRDAG 15. OKTOBER KL. 12 – 16
SØNDAG 16. OKTOBER KL. 12 – 16

GRATIS ADGANG. VAFLER OG KAFFE FÅS KJØPT

Fortell andre om dette og ta med familie og venner og opplev Vålerengas spennende historie.

Velkommen!

Fra utstillingen i 2017. Foto: Reiner Schaufler

I år har vi disse temaene:

• Branner på Vålerenga
• Enerhaugen i bilder
• Etterstad
• Sotakiosken 100 år
• Vålerenga kirke 120 år – Kirkekunst
• Før/nå-bilder
• Gjenstander fra 1980-tallet
• Kalender 2023
• Østkantspellet i bilder og film
• VAIL og Totengata
• Bydelshuset 30 år
• Postkortsamling
• Historielaget 30 år
• Synnøve Finden og Pernille Holmen
• Veteranbil utenfor inngangen

TRIKKEN PÅ VÅLERENGA

Velkommen til medlemsmøte tirsdag 13. september kl. 19.00

Ikke alt gikk på skinner da vi 7. juni skulle ha bydelsvandring med temaet «Trikken på Vålerenga». Johnny Vaaga hadde gjort et flott forarbeide med informasjonsbrosjyre som ble delt ut og var klar til å lose oss gjennom gatene der trikkeskinnene tidligere var. Det var bare så synd at lydanlegget vårt sviktet, og dette skjedde bare 20 minutter før vi skulle starte turen. Tida ble for knapp for at vi kunne skaffe et annet. Så dette ble en tur
for de som hørte godt.
Det er ingen grunn til å fortvile. Johnny Vaage stiller opp på neste medlemsmøte i september. Riktignok blir det en innendørs «vandring». Da blir det også en mulighet for å bli med for de som ikke hadde mulighet i juni.

Etter foredraget blir det igjen mulighet for å kjøpe seg kaffe og vafler. Si fra hvis du trenger parkeringslapp for å stå ved Vålerenga kirke.

VELKOMMEN! Ta gjerne med familie og venner.

Medlemsmøtet tirsdag 21. april flyttet til 15. september

Velkommen til MEDLEMSMØTE TIRSDAG 15. SEPTEMBER  kl. 19:00
i Vålerenga kirkes menighetssal. Kveldens tema er Fattig og rik på Vålerenga.

Bildschirmfoto 2020-04-20 um 16.48.22

Karin E. Arnesen f. 1945 er oppvokst og bor i Oslo. Hun har jobbet i reiselivet og er nå pensjonist. Slektsgransking og historie har blitt hennes største hobbyer. Hennes far var Vålerenggutt. Farfaren flyttet på kryss og tvers i Kristiania/Oslo og døde på Vålerenga i 1939. Flere av stedene hvor han og familien bodde, står der den dag i dag. Tilfeldighetene gjorde at hun har en venninne som er etterkommer av overrettssakfører Salomonsen som bodde på Vålerengen hovedgård de siste tiårene av 1800-tallet. Det var han som festet bort eller solgte tomtene på størstedelen av Vålerenga. Salomonsens familie hadde et mer herskapelig liv enn de fleste andre her oppe. De levde et stenkast fra hverandre, men kjente vel knapt hverandres liv. Karin har fått tilgang til en del ting fra familien Salomonsen og har laget seg et bilde hvordan de forskjellige levde på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Bli med og opplev Vålerenga for over 100 år siden.

Kaffe og vafler kan kjøpes fra kl. 18.30. Trenger du parkering utenfor Vålerenga kirke, kom inn og få et parkeringsbevis.

Hvis situasjonen i forbindelse med korona-pandemien ikke tillater at vi holder møtet, flyttes det til en senere dato. Følg med på vår nettside eller ta kontakt med styret.
Medlemsmøte 4. februar: Da jernbanen kom til Norge

Velkommen til MEDLEMSMØTE 4. FEBRUAR – kl. 19:00 i Vålerenga kirkes menighetssal:

Da jernbanen kom til Norge

Bildschirmfoto 2020-01-04 um 13.19.09

Vi lar året bli litt over en måned gammelt før vi setter i gang med årets første møte. Kveldens gjest har vi hilst på før, og fordi han kan så mye historie og en god forteller, inviterer vi han gjerne til oss igjen. Vi snakker om Leif Gjerland, som sikkert mange også kjenner fra bøker og en mengde avisinlegg. Den første jernbanen i landet kom for godt over 160 år siden, rett gjennom bydelen vår, og nå er vi spente på hva han har å fortelle om dette temaet.

 

Bildschirmfoto 2020-01-04 um 13.19.30

Det at Norge fikk jernbane var en begivenhet da det første sporet ble anlagt fra Christiania til Eidsvoll midt på 1800-tallet. Det gikk gjennom den gamle middelalderbyen og resulterte i de første utgravingene der. Foredraget forteller videre om gleder og bekymringer ved de senere utbyggingene av bl.a. en Drammensbane vestover og en Gjøvikbane mot nord. Sammenknyttingen av Drammensbanen (Vestbanen) og Hovedbanen (Østbanen) ble særdeles trøblete, og resulterte i en besværlig Havnebane rundt Akershus festning.

Vi starter møtet med mulighet for kjøp av vafler og kaffe allerede fra kl. 18.30, så dere kan kose dere med det mens foredraget pågår. Hvis det er noen som trenger parkering rundt Vålerenga kirke, så husk å komme innom og få bevis for gratis parkering.

 
Velkommen til medlemsmøte med bokkafé 19. november

19. NOVEMBER kl. 19:00 i Vålerenga kirkes menighetssal

Medlemsmøte med bokkafé 

vKveldens gjest er Per Olav Reinton. Han er statsviter, forfatter, journalist og leder av Gamlebyen historielag. Nå har han skrevet boka Dronning Eufemias by. Oslo før 1625 som er gitt ut på Svein Sandnes Bokforlag.

Bildschirmfoto 2019-11-04 um 10.56.43Bildschirmfoto 2019-11-04 um 10.56.56

«Dronning Eufemias by» er fortellingen om bosettinga innerst i Viken fra de første bosettingene på sletta ved Alnas utløp, som ble kalt «Gudenes enger» eller «Oslo». Store endringer har skjedd med dette området. Da Eufemia kom fra Rügen-øya i Nord-Tyskland for å gifte seg med hertug Håkon Magnussen i 1299, lå det som nå er Dronning Eufemias gate fortsatt under vann, og Bygdøy var virkelig ei øy.

Forsida på boka viser Karl Fredrik Kellers tegning av kongsgården i gamle Oslo slik middelalderhistorikere i dag, ut fra arkeologiske utgravinger mener at den kunne ha sett ut. Denne borgen, som skulle bli hjemmet til dronning Eufemia til hun døde i 1312, hadde vært residens for konger og dronninger siden 950. Fra 1314 regnes Oslo offisielt som Norges hovedstad.

Per Olav Reinton skriver at Oslo ble beriket av sin kontakt med Østen, Bysants og Middelhavet siden Harald Hardrådes, Sigurd Jorsalfars og kong Sverres dager. Med Sverreætten følger det som kalles storhetstiden i norsk historie. Den når etter Reintons syn toppen med Eufemia og Håkon V, og seinere dronning Margrete som styrte tre riker på størrelse med Russland.

 

Etter ønske fra medlemmene tar vi kaffe og vaffelsalget først, så kan vi kose oss med det mens vi hører på kveldens gjest. Til slutt blir det boksalg og signering av bøker. En glimrende julepresang for bare kr. 198.-. Han tar kontanter og VIPPS. Trenger du parkering utenfor Vålerenga kirke, kom inn og få gratis parkeringsbevis som du kan sette i frontruta.

 

 
Velkommen til årets fotoutstilling 2019

i menighetssalen, Vålerenga kirke
Lørdag 12. og søndag 13. oktober kl. 12.00 – 16.00

Kirkebrann_Vålerenga_Knut_Arveng_01(foto: Knut Arveng)

 • 40 år siden kirkebrannen 18. september 1979 – Kom og se spektakulære bilder og amatørfilm fra brannen
 • Hvordan ble Vålerenga til? – Bilder av den eldste bebyggelsen på og rundt bydelen vår
 • Vålerengas grønne hjørne: Gjenbruk, reparasjoner, matdyrking, kampen for et rent miljø osv. gjennom tidene
 • Vålerenga FØR og NÅ – Noen steder er nesten de samme, og andre steder kjenner en seg knapt igjen
 • VIF-bohemene Henger’n, Bonden og Bruno – 80 år – Se bildene fra bohemtida
 • Tegneserier er kanskje snart historie – Kom og bla i gamle Donald Duck-Tarzan-Tempo-James Bond-Knoll og Tott-Skipper’n
 • Lasse Breens Vålerenga – Vi har stiftet bekjentskap med han gjennom de siste medlemsbladene – Nå viser vi fram mer av dette
 • Klassebilder – Heller ikke i år har vi glemt skolen som mange av dere har gått på – Flere bilder fra arkivet vises
 • Radioer – Det har vært en utrolig utviking på radiofronten gjennom tidene, og nå blir det gjensyn med en del av dem
 • Ny kalender for 2020 – Vær de første som får se de utvalgte bildene og få lese tekstene til dem
 • Kom og se Vålerengas største bildeutstilling – Gratis inngang
 • Hvis du vil kjøpe noe i salgsboden, har vi både bøker, caps, t-skjorter, kopper, kort osv.
 • Eller kjøp deg en vaffel og en kaffekopp, sitt ned og slå av en prat med andre som elsker Vålerenga