Vålerenggata

Vålerenggata het tidligere Langgaden. Mens Vålerenga og Rodeløkka tidligere tilhørte Aker, var det ikke så nøye om to gater hadde samme navn. Dette ble det i 1879 rettet på, og Vålerenga fikk istedet et gatenavn oppkalt etter Vålerengen Hovedgård.

valere1

Vålerenggata nr. 7 og 9: I Vålerenggata 7 og 9 holdt ‘Vålerengen Jernstøberi’ til i nærmere 80 år. Driften ble lagt ned i 1975. Begge forgårdene ble satt opp omkring 1875. Nr. 7 ble trolig bygd av Peder Pedersen, og nr. 9 av Bernt Nilsen. Nr. 9 har laftet overbygning med høye underetasjer i teglmur. Nr. 7 har kvistetasje. De var kledd med staffpanel og hadde/har en del original belistning bevart. Begge hadde i 1891 4 rom og kjøkken i underetasjen, og en 2 roms og en 3 roms leilighet i 1 etasje. Nr. 7 hadde 3 rom og kjøkken på kvisten. Der bodde det 36 personer. I nr. 9 bodde det 27 personer. 6 familier delte kjøkken. Anne-Marie Nilsen fikk ifølge panteregisteret skjøte i 1893. Hennes mann, smedmester Johan Fredrik Nielsen, hadde startet smie på Kampen i 1873, men flytte den så til underetasjen i nr. 9. De bodde selv i en av leilighetene over. Nr. 7 kjøpte de noen år senere. Den leide de ut. Det ble innredet butikker i underetasjen.
I bakgården til nr. 7 står det et 1 1/2 etasjes uthus i pusset teglmur. Her var det stall til 2 hester, høyloft, ‘priveter’, buer, bryggerhus, ‘rullebod’, og loftsrom. Det ble slutt med hester i 1927, og stallen ble bygd om til garasje i 1935. Før var det fin hage i bakgården. Her hadde Anne Marie egen ‘rullebod’ som hun av og til leide ut.
Nr. 9 ble påbygd inn mot gården, den brukes i dag bare til verksted og kontorer. Nr. 7 er bolig med 3 leiligheter. I underetasjen var det baker, butikk etc. I 1995 overtok Karianne Bogen og gjordet huset om til enebolig.
I Bygningskontrollens arkiv finnes opplysninger fra 1935.

Bevaring av nr. 9:
Dette har vært en lang, vanskelig og enda ikke avsluttet sak. I mange år ble eiendommen fremleiet med uryddige eie og ansvarsforhold til følge. I bakgården ble det drevet bilverksted. Til stor sjenanse for naboeiendommen som er barnehage. Når man driver sprøytelakkering i friluft blir nabobarna lett både gule og blå. I hvoedhuset er det biloppretting i kjelleren og tidligere holdt en ulovlig nattklubb til i hovedetasjen. Eiendommen er regulert til bolig. Det har i lang tid vært drevet næringsdrift der.
Tidligere leier overtok nylig huset. han satte igang omfattende arbeider, bla. ble huset gjort en meter høyere og en ikke  støksriktig ark ble oppført. Vindusutformingen ble endret osv. Byggetillatelse forelå ikke, og stoppordre ble ignorert. Da eier måtte søke om byggetillatelse (etter at arbeidene var utført) måtte han også søke om dispensasjon for næringsdrift. det ville være vanskelig å få løyve til drift av et bilverksted under et bolighus. saken er ikke avgjort. Bydelsutvalget kom som vanlig ned på feil side og tilrådde dispensasjon til næringsdrift. Vålerenga vel gikk imot utfra de belastninger det ville fortsatt påført nærmiljøet. Vi har fulgt opp saksbehandlingen og fått den ut av dødvannet hver gang den har stoppet opp. Vi forventer nå at saksbehandlingen i Plan- og Bygningsetaten skal munne ut i et pålegg om tilbakeføring til opprinnelig form.

Vålerenggata nr. 10: Tomta var bortfestet til H.P. Halvorsen i 1865. Han bygde trolig like etterpå, for i 1871 solgte han husa til Simen Halvorsen Schønhong. Iflg. tradisjonen bodde en lærerinne her lenge. Bolighuset er lite, 6,5×4,5 m. Det er på en etasje, uten kjeller. Grunnmuren er av gråstein, og veggene laftet. Kledningen er staffpanel. Huset har stort sveitsertak med utskårne sperrehoder, og krysspostvinduer. Dette er nok ikke det opprinnelige utseendet. Det har «3-roms plan» med inngang til kjøkkenet. Rett bak ligger et lite uthus i bindingsverk. Det har vært brukt som hønsehus; inntil det står en utedo. Foran bolighuset ligger et lite hundehus. Husaa ligger bakerst på tomta. En ganste stor forhage strekker seg mot Vålerenggata. I 1900 bodde det en liten familie på tre i dette huset

Vålerenggata nr. 24: (Politistasjonen)

Vålerenggata nr. 27: (bilde i kalenderen 1996) Fra Irmas nymalte kaffe til sotamyggens lekende barn PÅ FØR-BILDET ser vi to av de mange småbutikkene som var på Vålerenga. Til venstre er det Vålerenggata 27. Mange vil huske Irma-butikken. Her hadde de på disken store, flotte kaffekverner i messing, slik at folk til enhver tid fikk nymalt kaffe! I dag er det barnehage og lekeplass på tomten. På det motsatte hjørnet ser vi Ingeborgs gate 7, den som drev butikken den gang het Olaf Aarnes – en liten dagligvarebutikk. Den siste butikken som lå der før huset brant søndag 15. mai 1988 het ”Mat-bua”.
Huset nedenfor Aarnes’ butikk er Vålerenggata 25, det eneste som står igjen i dag. Dette huset unnslapp så vidt den store brannen i resten av kvartalet nedenfor i 1887. Mange av de da ca. 10 år gamle trehusene som lå der gikk tapt, og brødrene Weng som eide området lot bygge murgårdene som vi ser på ”før-bildet”. Disse ble i 1980-årene erstattet av de blokkene vi ser i dag.

Vålerenggata nr. 38: (Smed Evensen) 1900

Vålerenggata nr. 43: I dag bor den meget kjente Nasse Nøff i Vålerenggata 43 Nasse kunne ikke ha bodd på et bedre sted i verden, her er det akkurat passe lite skummelt, og ingen heffalumper!

7 kommentarer til “Vålerenggata

  1. Asbjørn Løvold

    Hei,
    har dere tips om hvor jeg skal lete
    hvis jeg ønsker å vite mer om historien til
    Vålerenggata 25?

    Svar
    1. Even Haugseth Innleggsforfatter

      Hei!
      Dette er et spennende hus som har overlevd 2 alvorlige branner i nabolaget. I 1881 brant det meste av kvartalet som det ligger i. Det var den gang trehus nedover hele, og brannen startet nederst mot Opplandsgata tok med seg det meste opp mot Ingeborgs gate. Det var kun øverst på hjørnet mot Danmarks gate og Vålerenggata det var igjen noen hus. Vålerenggata 25 var visstnok skadet, men ikke verre enn at det lot seg gjøre i stand. Mener at tidligere eier snakket om at en fortsatt kunne se spor etter brannen der. Ingeborgs gate 7 var et av husene som sto igjen etter denne brannen. Det ble imidlertid flammenes rov i en brann på slutten av 1980-tallet. Det var en kolonialbutikk «Matbua» som da holdt til der. En pyroman som senere ble tatt, innrømte at han hadde tent på der og flere andre steder på Østlandet. Har ikke årstallet akkurat for hånden, men det kan vi finne. Historielaget har dokumentasjon over disse brannene hvis det er av interesse.

      Svar
      1. Asbjørn Løvold

        Hei,
        takk,
        ja på loftet ser vi sot i bjelkene, men ingen lukt, heldigvis.
        Hvis man vi vite mer, fx hvem som har bodd der oppigjennom, hvor leter vi da?

        Svar
  2. Ann-Christin Larsen

    Hei,

    Er det noen som har informasjon om Vålerenggate 17, 23 og 35?
    Jeg vet at Larsen-slekten min bodde der i begynnelsen av 1900-tallet.

    Mvh
    Ann-Christin

    Svar
    1. Even Haugseth Innleggsforfatter

      Hei! Det finnes adresselister som vi kan sjekke. Har du noen fornavn som levde på begynnelsen av 1900-tallet? Larsen er det kanskje flere som heter.

      Svar
      1. Ann-Christin Larsen

        Hei,
        Ja, jeg har funnet de i folketellingene. Det er Johan Lauritz Larsen, Axel Emil Larsen og Harald Rudolf Larsen. De var rebslagere, og bodde både i Ingeborggate 7, Vålerenggate 17, 23 og 35. Kanskje noen kjenner til de eller vet noe om livet de levde?

        Svar
  3. Stig Paulsen

    Hei. Er det noen som har noe info om historien til bygningen Vålerenggata 18? Når ble det bygd? Hva slags folk bodde her opprinnelig? Hvilke forretninger har vært her? Finnes det noen tegninger av huset eller gamle bilder? Er utbygget fra hovedbygningen i bakgården gamle toaletter?
    Er det eventuelt noen som kjenner bygget godt som kan kontaktes direkte?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *