Medlemsmøte 14. november: OMSTRIDTE JORDAL

VÅLERENGA HISTORIELAG har den glede å ønske medlemmer og ellers alle interesserte velkommen til møte i Vålerenga kirkes menighetssal 

TIRSDAG 14. NOVEMBER KL. 19.00
TEMA: OMSTRIDTE JORDAL –
FRA TEGLVERK TIL ARBEIDERIDRETT, FRA VEKST TIL FORFALL

Først får vi gjenvisitt av Vålerengen pikekor som vil synge for oss. Deretter slipper vi til Ivar A. Johnsen som vil fortelle fra sin bok om Jordal.

Mange har gode minner fra Jordal enten det er fotball, ishockey, friidrett, skøyteløp, håndball eller store kulturarrangementer.
De sterkeste minnene har kanskje våre foreldre og besteforeldre enten de har vært aktive i idretten, foreningslivet eller har bodd i nærområdet. Jordal var stedet det alltid skjedde noe i en tid der underholdningstilbudet var lite i denne delen av byen.
Området der Jordal ligger var opprinnelig et åpent bekkedalslandskap utenfor bygrensa. Midt i dalen var det en åsrygg og på hver sin side rant Hovinbekken og Helsfyrbekken. På 1840-tallet kom Jordal teglverk som senere bygget bestyrer- og arbeiderbolig i St. Halvards gate. Verkets mange opp- og nedturer preget folka i området.
Idrettssaken får en særdeles treg start i hovedstaden. I 1916 får forslaget om idrettsplass på Jordal flertall og Bystyret bevilger 350 000 kroner til «indkjøb af Jordal teglverks eiendom og oparbeidelse af denne til idrætsplads.»
Veien til dagens Jordal er preget av knallhard politisk kamp om byutviklingen. Få steder er skillet mellom øst/vest og politiske preferanser tydeligere enn på Jordal. Etter industriens fall følger 100 år med store vyer, mange planer og lite penger.

Etter over 100 år med kamp har endelig roen senket seg over Jordalen. Nå kan utøvere, tilskuere og besøkende finne glede og harmoni i den gamle teglverksgropa. Akkurat slik familien Johnsen på Tøyen, Rolf Hofmo og Sverre Iversen ønsket det.

Vafler og kaffe som vi pleier.
Det blir mulighet for å kjøpe signerte bøker.
Hvis noen trenger gratis parkering rundt Vålerenga kirke, kom in og få et parkeringsbevis.